vanVlietDesign

Fotografie met passie

Voorbereiding en tips

Voorbereiding
Lees het modellen contract (model release) door voordat je naar de studio gaat.
Het modellen contract zul je voor de fotoshoot voorgelegd krijgen om te ondertekenen. Het modellen contract is er om misverstanden te voorkomen tijdens en na de fotoshoot.

Het is toegestaan iemand mee te nemen als je dit prettig vindt. Het is vaak echter wel zo, dat een toeschouwer geen stimulans, maar enkel een remming op het werk vormt. Deze persoon dient zich dan ook  op de achtergrond te houden. Enige vorm van bemoeienis wordt niet geapprecieerd en kan leiden tot het beëindigen van de foto shoot, waarbij de overeengekomen vergoeding onveranderd van kracht blijft.

Tip
Kom steeds op tijd. Studiotijd is niet gratis en als er ook visagie dient te gebeuren is het belangrijk geen tijd te verliezen. Er staat dan immers een heel team op je te wachten
Neem voorbeelden mee uit tijdschriften en dergelijke die je aanspreken zodat wij deze ideeën kunnen gebruiken tijdens de fotoshoot.

Lichamelijke verzorging
Scheer alle delen die eventueel te zien zouden kunnen zijn, d.w.z. oksels, benen en eventueel bikinilijn. Niet waxen of harsen op de dag voor je fotosessie (hier zouden rode vlekjes van kunnen komen). Eventueel je wenkbrauwen iets bijwerken/epileren. Zorg ervoor dat je nagels er verzorgd uitzien. Dit geldt tevens voor je teennagels indien deze eventueel zichtbaar zouden kunnen zijn. Zorg er ook voor dat je de dag ervoor en op de dag zelf genoeg water drinkt. Anders kun je er misschien uitgedroogd uitzien op de foto. Zorg er tevens voor dat je uitgerust bent. Een gebrek aan slaap en het gebruik van alcohol zorgen voor een niet al te frisse uitstraling.

Zonnen
Ga nooit zonnen enkele dagen voor een fototshoot want een rode huid ziet er nooit goed uit op een foto. (Een rode huid word op de foto extra versterkt)
Tijdens het zonnen moet je er ook op letten dat je geen strepen krijgt want deze strepen zijn erg zichtbaar op foto’s. Gebruik nooit een zelfbruiner en ga enkele dagen voor de fotoshoot niet onder de zonnebank want dit zorgt voor een droge huid.

Kleding tips
Draag geen strak zittende kleding voor de fotoshoot zeker niet bij lingerie-, badmode-, naakt- of bedekt naakt-foto’s (sokken, beha, slip/string , strakke broek etc.). Strakke kleding veroorzaken strepen in of op je huid en dat komt de foto’s niet ten goede. Indien je toch strakke kleding aan hebt, is het aan te raden deze onmiddellijk uit te trekken zodra je in de studio bent. (Dit omdat de strepen op de huid veel kostbare tijd vergen om weer weg te treken. Dit kan soms wel langer dan een uur duren als je niet genoeg gedronken hebt)

Het is aan te raden een joggingbroek en een shirt te dragen en de kleding welke bedoeld zijn voor de shoot mee te nemen.
Denk aan kousen, schoenen, laarzen, tassen, etc.
neem extra (verschillende kleuren) lingerie mee, een zwarte beha tekent erg af onder een wit topje of blouse.

Neem kleding mee waarin je jezelf SUPER voelt. En wees vooral niet bang om jezelf te laten zien! kleding waarin de contouren van je lichaam goed uitkomen. Als je kleding draagt waarvan jij weet dat ze je geweldig mooi maken dan straal je dit ook uit.
En dáár draait het per slot van rekening om bij het maken van foto’s.
Maak jezelf speels, uitdagend en ondeugend. Maak jezelf adembenemend mooi… Het is JOUW feestje dus zet jezelf in de spotlights van bewonderende blikken. Geef jezelf het gevoel dat je in één woord geweldig bent!

Algemene regel: breng niet te veel mee, maar maak een selectie van kledingstukken die je met elkaar kunt combineren.

De Basis. Wat hoort daar bij ? Eenvoudige basisstukken zoals t-shirt, topje. Rokje of een broek (bijv. een jeans doet het altijd goed, of een wit bloesje kan op honderden manieren gedragen worden: netjes dichtgeknoopt, verleidelijk geopend, helemaal open (met of zonder lingerie eronder), enz… Dit kun je dan weer combineren met bijv. een jeans, of een jeansrokje, enz…Je krijgt telkens weer een andere sfeer. Zwart en wit doen het altijd goed. Wees voorzichtig met kleuren-combinaties. Zorg dat alles bij elkaar past.

Een eenvoudig maar smaakvol jurkje hoort ook bij de basis-set (een eenvoudig zwart jurkje is een lassieker maar komt dikwijls chique en smaakvol over), maar ook een kleurig zomerjurkje kan je fotoshoot opfleuren.

Wat gewaagdere combinatie te proberen, maar zorg dat je je goed voelt in de kleding die je meebrengt want anders ga je je ongemakkelijk voelen en dan gaat de shoot geheid mislukken.

Draag nooit storende onderkleding zoals onderhemdjes, T-shirts e.d. Op de foto schijnen ze sterk en lelijk

Het is aan te raden om eigen accessoires mee te brengen, zoals kettinkjes, ringen, oorbellen, een hoed, hoofddoekje ,barret , muts, pet, pareo, beenwarmers, haarstukjes, haarband of klemmen, brilletjes, zonnebrillen, riemen, etc.

Make-up
Op verzoek zou er een vigagiste aanwezig kunnen zijn (Afhankelijk van wat je eisen zijn zal de vigagiste haar prijs bepalen). Toch het is aan te raden je om ook je eigen make-up mee te nemen. In ieder geval foundation, lippenstift (en evt lipgloss), mascara, oogschaduw en indien van toepassing eventueel bodylotion. En wat zeker belangrijk is, is poeder tegen een glimmende huid.

Als je thuis reeds de basis make-up aanbrengt, kijk dan uit dat je huid niet gaat glimmen (dit is vaak het geval bij modellen met een donkere huidskleur). Een glimmende huid is immers niet mooi op foto’s.
Nadat je lippenstift is aangebracht kun je het beste door een rietje drinken om te voorkomen dat het opnieuw aangebracht moet worden.

Lingerie en badkleding
Ga je de verleidelijke toer op of ga je voor een glamourshoot kies dan je meest verleidelijke lingerie-setje uit. Zorg ervoor dat je bikini, bh, broekje en/of slip bij elkaar passen. Er is niets zo erg als een bh die niet past bij het slipje die je draagt op de foto. Een eenvoudige slipje kan je ook combineren met je topjes uit je basis-set. Ook strings en shorties horen in de basisuitrusting van een model.Not done: Een badpak dient om te zwemmen, niet om te verleiden. Dus als het niet gaat om een shoot ter promotie van zwemmode laat dan je zwemkostuum thuis. Ga voor een superverleidelijke bikini.

Baby- en kinderfotoshoot
Als je een afspraak hebt om je baby of kindje te laten fotograferen zorg dan dat de tijd waarop de fotosessie gepland wordt valt binnen de routine van het kind. Hoe beter het humeur, hoe mooier de foto’s. Om te zorgen dat het kind zich op zijn/haar gemak voelt is het aan te raden om favoriet speelgoed of een lekker CD-tje mee te nemen. Als je twijfelt over of je iets wel of niet moet meenemen, neem het dan voor de zekerheid gewoon mee. Als het gaat om jonge kinderen vertel ze dan wat er gaat gebeuren. Vertel ze dat het een bijzondere dag gaat worden, een dag waarop zij het allerbelangrijkst zijn. Met veel geduld en creativiteit wordt het een ervaring die ze zich nog lang zullen herinneren.

Zwangerschapsfotografie
Bij foto’s van je zwangere buik komen er wat extra zaken bij voor een goede voorbereiding. Wanneer je een afspraak maakt zorg er dan voor dat het op een tijdstip is waarop je je het lekkerst voelt op de dag. Qua kleding adviseer ik om meerdere kledingstukken mee te nemen. Donkere kleding doet het goed op de foto om het contrast rond je buik wat extra aan te zetten. Voor de wat meer hippe foto’s werkt wit weer wat beter. Door je zwangerschap zit alle kleding strakker. Dat zorgt ervoor dat er strepen rond je buik ontstaan wat er minder mooi uitziet op de foto’s wanneer we de buik naakt fotograferen. Maak je daar niet al te druk om, we nemen de tijd voor de fotoshoot, zodat die strepen rustig weg kunnen trekken. Een leuk idee kan zijn om bijvoorbeeld knuffels of andere voor jullie kindje belangrijke dingen mee te nemen die je al in de kinderkamer hebt staan, in combinatie met je buik kan dat tot verrassende resultaten leiden.

Gezins- / groepsportret
Let er bij groepsportretten op dat jullie de kleding op elkaar afstemmen. Dit geeft het mooiste resultaat.

Overige tips die nuttig kunnen zijn als je komt poseren
Veel modellen zijn de eerste keer bij een fotoshoot wat gespannen. Je kan je thuis goed voorbereiden op een fotoshoot. Hier staan wat tips.

Er plezier in hebben
Het ideale model heeft een beetje lef, enthousiasme, veel inzet en bovenal plezier als ze voor de camera staat. Want, als model communiceer je via je houding van je lichaam en de expressies van je gezicht. Een model hoort als een kameleon te zijn en het vermogen te hebben er op iedere foto totaal anders uit te zien. Het ene moment het lieve onschuldige meisje, het andere moment een femme fatale of een nasty bitch…

Acteren
In feite moet je voor de fotocamera een beetje acteren. Eigenlijk is het poseren voor een fotocamera een beetje als acteren. Je wordt geacht iets uit te beelden, een typetje neer te zetten. Alleen, je hebt geen tekst…

Poses voorbereiden
Om verschillende poses te leren neerzetten de volgende tip: Pak eens een paar modetijdschriften of de Wehkamp of Neckermann en probeer een aantal poses na te doen voor de spiegel. Let goed op welke poses modellen bij welk soort kleding gebruiken. Bestudeer een en ander en probeer een aantal van die poses te onthouden. Het zal je opvallen dat de meest natuurlijke houdingen het best tot zijn recht komen, dit omdat het een ontspannen beeld geeft.
En ga voor diezelfde spiegel ook eens verschillende gezichts uitdrukkingen oefenen. Leer je gezicht kennen en probeer een aantal uitdrukkingen zoals dromerig, vrolijk, uitbundig, bekakt, koel/afstandelijk, verleidelijk, verliefd, boos, verbaasd, geschrokken etc. je eigen te maken zodat je die op commando kunt oproepen en naar de camera kunt projecteren… Je zult merken dat je dan veel makkelijker en zelfverzekerder voor de camera zult staan.

Neem tijdens een shoot na elke foto een andere pose aan tenzij de fotograaf het anders aangeeft. Een minimale verandering per foto is voldoende. Draai je hoofd een paar graden of kijk weg van de fotograaf of juist weer naar de fotograaf toe. Zo kan de fotograaf achteraf de beste uitzoeken. Constant dezelfde blik en pose levert ook constant dezelfde foto’s op.

Muziek
In de studio’s is gelegenheid voor het draaien van muziek. Neem je eigen muziek mee (CD’s), zodat we tijdens jouw shoot jouw muziek kunnen draaien. Jij moet je aangenaam voelen.
Tips voor een portfolio

Modellenbureau
Heb je een modellenbureau, laat hun dan zorgen voor je portfolio. Zij weten precies wat voor foto’s ze erin moeten gebruiken. Wat klanten wat willen zien en bijvoorbeeld in welke volgorde de foto’s moeten.

Zorg voor variatie
Je portfolio moet een goede mix zijn van close-ups en volledige foto’s in een studio en op locatie. Ongeveer 1/3 van je portfolio moet zwart-wit zijn.

Lees tijdschriften
Door naar modereportages en advertenties te kijken kun je nieuwe ideeën voor je portfolio krijgen.

Vernieuw
Elke foto in je portfolio zou een datum erop moeten hebben. Voeg in ieder geval 1 keer per jaar nieuwe foto’s toe. Dit laat zien dat je werk up-to-date is. En het laat zien dat je bezig bent.

© 2024 vanVlietDesign

Thema door Anders Norén